Έτος κυκλοφορίας 2020

Συντελεστές: 

Ποίηση: Ναζίμ Χικμέτ, απόδοση Γιάννης Ρίτσος 

Μουσική: Γιάννης Μυγδάνης 

Ερμηνεία: Φίλιππος Πασσαλίδης 

Ηχογράφηση – μίξη: Βαγγέλης Σαπουνάς στο Subway Recording Studios 

Κυκλοφορεί από την Bo-synthesis και την Protasis Music. 

Λίγα λόγια για το έργο: 

Το ποίημα «Για τη ζωή» γράφτηκε στη φυλακή κατά το δέκατο από τα είκοσι οκτώ έτη της ποινής του Ναζίμ Χικμέτ.

Πρόκειται για ένα εξαιρετικά συγκινητικό και συνάμα αληθινό ποίημα σε τρία μέρη, όπου ο ποιητής παραθέτει τη σοβαρότητα της ζωής μέσα από απλές και καθημερινές εικόνες.

Η μελοποίηση εστιάζει στο πρώτο μέρος, με εμβόλιμους στίχους από το δεύτερο. Με αποφασιστικότητα, ο Χικμέτ τονίζει το πόσο σημαντική είναι η ζωή, καθώς και το χρέος που έχει ο καθένας μας να την πάρει σοβαρά για ένα καλύτερο μέλλον που ίσως δεν προλάβουμε να αντικρίσουμε.

Είναι όχι μόνο αισιόδοξος αλλά και βέβαιος ότι οι πιο όμορφες μέρες δεν έχουν έρθει ακόμη…

Αυτά τα λόγια του δίνουν τη δύναμη να συνεχίζει να μένει πιστός στις αξίες και στα ιδανικά του και να είναι πρόθυμος να θυσιαστεί, χωρίς να προσμένει τίποτα, για να ζήσουν οι άνθρωποι που δεν θα έχει δει ποτέ το πρόσωπό τους… 

Για τη ζωή – Στίχοι: 

Ἡ ζωὴ δὲν εἶναι παῖξε-γέλασε 

Πρέπει νὰ τήνε πάρεις σοβαρά, 

Ὅπως, νὰ ποῦμε, κάνει ὁ σκίουρος, 

Δίχως ἀπ᾿ ὄξω ἢ ἀπὸ πέρα νὰ προσμένεις τίποτα. 

Δὲ θά ῾χεις ἄλλο πάρεξ μονάχα νὰ ζεῖς. 

Τὶς πιὸ ὄμορφες μέρες μας δὲν τὶς ζήσαμε ἀκόμα 

Κι ἂχ ὅ,τι πιὸ ὄμορφο θά ῾θελα νὰ σοῦ πῶ 

Δὲ στό ῾πα ἀκόμα. 

[…] 

Θὲ νὰ πεθάνεις, γιὰ νὰ ζήσουνε οἱ ἄνθρωποι, 

Οἱ ἄνθρωποι ποὺ ποτὲ δὲ θά ῾χεις δεῖ τὸ πρόσωπό τους καὶ θὰ πεθάνεις ξέροντας καλὰ 

Πὼς τίποτα πιὸ ὡραῖο, πὼς τίποτα πιὸ ἀληθινὸ ἀπ᾿ τὴ ζωὴ δὲν εἶναι.

♪ Αγόρασέ το από I-Tunes/Apple

 ♪ Άκουσέ το στο Spotify

Προφίλ Καλλιτέχνη

Ο Γιάννης Μυγδάνης γεννήθηκε στο Μαρούσι. Κατέχει μεταπτυχιακό δίπλωμα σπουδών στη “Μουσική Παιδαγωγική” (M.Mus.) από το Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου (E.U.C.), πτυχίο “Μουσικών Σπουδών” (B.Mus.) από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ε.Κ.Π.Α.), καθώς και μεταπτυχιακό δίπλωμα ειδίκευσης στα “Πληροφοριακά Συστήματα” (M.Sc.) και πτυχίο Πληροφορικής (B.Sc.) από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών (Ο.Π.Α.). Eίναι επίσης, διδακτορικός φοιτητής Μουσικής Παιδαγωγικής στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου, ενώ παράλληλα ολοκληρώνει το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Advanced Teaching (M.Ed) από το University of the People.

Διπλωματούχος πιάνου και ηλεκτρονικού οργάνου (DipLCM) από το London College of Music, καθώς και θεωρίας της μουσικής (Associate in Theory of Music – AmusTCL) από το Trinity College London. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα Ανώτερα Θεωρητικά (Αρμονία, Αντίστιξη, Φυγή και Διεύθυνση Μπάντας) και έλαβε το δίπλωμα της Διεύθυνσης Χορωδίας, καθώς και της Σύνθεσης και με βαθμό «Άριστα και Α’ Βραβείο».

Ως εισηγητής, έχει λάβει μέρος σε περισσότερα από 20 διεθνή επιστημονικά συνέδρια για θέματα που αφορούν τη μουσική, εκπαίδευση και τεχνολογία, ενώ άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε πρακτικά συνεδρίων και επιστημονικά περιοδικά. Η ψηφιακή εφαρμογή Synth4kids που αναπτύσσει τα τελευταία χρόνια έχει αποτελείσει διδακτικό εργαλείο σε πλήθος εργαστηρίων, σεμιναρίων και ερευνών. Eίναι μέλος της Ελληνικής Ένωσης για τη Μουσική Εκπαίδευση (Ε.Ε.Μ.Ε.) καθώς και της International Society for Music Education (I.S.M.E.). Από το 2011 εργάζεται ως καθηγητής μουσικής στο Δημοτικό Ωδείο Αμαρουσίου και είναι υπεύθυνος των Μουσικών Συνόλων του ωδείου, ενώ από το 2017 διδάσκει πιάνο, μοντέρνο πιάνο και keyboards στο Δημοτικό Ωδείο Ηλιούπολης. Από τον Σεπτέμβριο του 2020 αναλαμβάνει το ρόλο του IB Music Teacher (International Baccalaureate) στην Ιόνιο Σχολή.

Έχει γράψει μουσική για θέατρο, ταινίες μικρού μήκους, παραμύθια και έχει μελοποιήσει Έλληνες και ξένους ποιητές. Οι παρτιτούρες των έργων του Toccata for piano και Thymises for prepared piano κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Poeta. Το 2017 κυκλοφορεί σε Βιβλίο-CD η πρώτη του προσωπική δισκογραφική δουλειά με τίτλο «Ιδανικές Φωνές» αρ. 7 σε ποίηση Κ. Π. Καβάφη από τις εκδόσεις Εντύποις. Το 2019 κυκλοφορούν από την Protasis Music και την Bo Synthesis τα digital singles “Μικρή Σουϊτα σε Κόκκινο Μείζον” σε ποίηση Γιάννη Ρίτσου και “Πεθαίνει η λέξη…” σε ποίηση Έμιλι Ντίκινσον, ενώ το 2020 το digital single “Για τη ζωή…” σε ποίηση Ναζίμ Χικμέτ και απόδοση Γιάννη Ρίτσου με τελευταία του δισκογραφική εργασία το EP τεσσάρων μουσικών έργων με τίτλο “Τέσσερα σχεδιάσματα” σε ποίηση Κώστα Κρυωτάκη και Μαρίας Πολυδούρη.

Δεν επιτρέπεται η αντιγραφή. Για οτιδήποτε χρειάζεστε επικοινωνήστε μαζί μας.