Περί πνευματικών και συγγενικών διακαιωμάτων
Τι είναι τα πνευματικά & συγγενικά δικαιώματα.
Σύμφωνα με τον Νόμο 2121/1993 ορίζεται η υποχρέωση της λήψης άδειας πριν από οποιαδήποτε χρήση όπως δημόσια εκτέλεση ενός μουσικού έργου και την καταβολή των πνευματικών δικαιωμάτων.
Η άδεια δημόσιας εκτέλεσης χορηγείται από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικής Ιδιοκτησίας εκ μέρους των Ελλήνων και ξένων δημιουργών οι οποίοι τους εκπροσωπούν για την προστασία και την διαχείριση των έργων τους.
Η μη λήψη της άδειας αποτελεί ποινικό αδίκημα το οποίο διώκεται αυτεπαγγέλτως και τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον ενός έτους και χρηματική ποινή 2.900 -15.000 ευρώ.
(Όποιος χωρίς δικαίωμα…)βλέπε:
Ν.2121/1993 Άρθρο 66 Ποινικές κυρώσεις παρ.1.
Με απλά λόγια, οποιοσδήποτε πρόκειται να κάνει χρήση μουσικής σε επαγγελματικούς χώρους, επιχειρήσεις όπως χώρους ψυχαγωγίας (μπαρ, καφετέριες, καφενεία, παιδότοπους κλπ), εστίασης (εστιατόρια, σνακ μπαρ, φαστ φουντ κλπ), σε κοινόχρηστους χώρους ξενοδοχείων , γυμναστήρια, σούπερ μάρκετ, εμπορικά κέντρα, εμπορικά καταστήματα, ιατρεία, κέντρα αισθητικής, χώρους αναμονής, μέσα μεταφοράς, τηλεφωνικά κέντρα κ.α. και που ανήκει στους παραπάνω οργανισμούς, πρέπει να λάβει πριν την χρήση, την άδεια δημόσιας εκτέλεσης από τους Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικής Ιδιοκτησίας, καταβάλλοντας τα αναλογούντα ποσά που αντιστοιχούν με βάση τον τύπο επιχείρησης τους, τα τετραγωνικά μέτρα, τον τρόπο χρήσης και άλλα κριτήρια. Στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης Πνευματικής Ιδιοκτησίας, «ΕΥΕΔ» (πρώην ΑΕΠΙ) και η «ΑΥΤΟΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ».
Επίσης, όποιος κάνει χρήση μουσικής σε επαγγελματικούς χώρους όπως της προηγούμενης παραγράφου, οφείλει να καταβάλλει εύλογη αμοιβή σε Οργανισμούς Συλλογικής Διαχείρισης & Είσπραξης Συγγενικού Δικαιώματος Ήχου, δηλαδή Οργανισμοί που εκπροσωπούν τους Τραγουδιστές, τους Μουσικούς και τους Παραγωγούς ηχογραφημάτων οι οποίοι συνέβαλαν στην ολοκλήρωση του πνευματικού έργου αποτυπώνοντας το σε κάποιον υλικό ή άλλο φορέα ήχου, ή ήχου και εικόνας.
Στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα οι Οργανισμοί Συλλογικής Διαχείρισης & Είσπραξης Συγγενικού Δικαιώματος Ήχου «GRAMMO» για τους παραγωγούς ηχογραφημάτων – «ΕΡΑΤΩ» για τους τραγουδιστές – «ΑΠΟΛΛΩΝ» για τους μουσικούς, οι οποίοι εκπροσωπούνται από τον Οργανισμό Συλλογικής Διαχείρισης & Είσπραξης Συγγενικού Δικαιώματος Ήχου «GEA».
Οι παραπάνω οργανισμοί διαχειρίζονται και διανέμουν τα χρήματα που εισπράττουν από όλους τους παραπάνω επαγγελματικούς χώρους οι οποίοι κάνουν χρήση του ρεπερτορίου το οποίο εκπροσωπούν.